Informační seriál

Tisková zpráva: První plně automatizovaný závod na výrobu salámů na evropském kontinentu využívá MES systém vyvinutý českou firmou Sabris

Projekt na principu Industry 4.0 umožnil 100% kontrolu kvality a získal celosvětové ocenění SAP Innovation Awards 2019 v kategorii Digital Trailblazer

Tisková zpráva vydaná společností Sabris CZ s.r.o. dne 19. 9. 2019 v Praze.

Plně automatizovaný výrobní závod společnosti Cherkizovo Group v ruském městě Kašira, pro který česká společnost Sabris vyvinula softwarové řešení, získal v celosvětovém finále cenu SAP Innovation Awards. Závod za 100 milionů dolarů by dokázal pokrýt polovinu spotřeby všech uzenin v ČR. V celé Evropě zatím neexistuje žádný jiný závod s tak vysokým stupněm automatizace masných výrobků.

Automatizace výroby má pozitivní vliv především na bezpečnost a kvalitu potravin. Všechny suroviny i postupy výroby jsou totiž neustále monitorovány. Většinu práce ve výrobní hale závodu zastává umělá inteligence, od počátečního naplánování, naskladnění suroviny, výrobu, expedici až po následné vyhodnocení.

Sabris má dlouholeté odborné znalosti procesů v oblasti zpracování masa včetně výroby a distribuce uzenin. Vyvinuli jsme vlastní oborové řešení S2AP for Food, které podporuje napojení nejmodernějších technologií a robotických výrobních linek,“ vysvětlil Vladimír Sýkora, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Sabris (na fotografie níže). „Jako jedni z mála dokážeme potravinářům po celém světě dodat řešení na platformě SAP ušité přímo na míru."

Závod v Kašiře je navržen tak, aby produkoval až 100 tun výrobků denně. Aktuálně zde pracuje téměř 200 zaměstnanců, z toho zhruba 80 přímo ve výrobě. Zbytek tvoří operátoři, technologové, příjemci surovin, odborníci na kvalitu, pomocné síly a další. Obvykle přitom závody obdobné velikosti musejí zaměstnávat zhruba 700 pracovníků.

Systém vyvinutý českou společností Sabris zajišťuje, aby mezi sebou všechna moderní robotická zařízení a technologie plynule komunikovaly. Mozkem plně automatizovaného závodu je řešení postavené na platformě SAP S/4HANA, které zajišťuje kompletní pokrytí všech procesů ve výrobě ale také finanční management či controlling. Klient tak v jednom systému pohodlně spravuje všechny informace potřebné k bezchybnému provozu závodu: od plánování, MRP, zajištění nákupu a zdrojů, přes řízení výroby, kvality i zpětné dosledovatelnosti až po expedici výrobků.

Modernizace potravinářských závodů přinese benefity také spotřebitelům. Právě průběžná kontinuální kontrola procesů ve výrobě, na rozdíl od kontroly namátkové, totiž zajišťuje plnou bezpečnost potravin. Sabris řešení pro potravinářskou výrobu využívají i přední čeští zpracovatelé masa, jako například Kostelecké uzeniny, MASO UZENINY PÍSEK, MP Krásno či ZEMAN maso - uzeniny.

O společnosti Cherkizovo

Cherkizovo Group je největším výrobcem masných výrobků v Rusku. Skupina patří mezi 3 největší hráče na trhu s drůbežím, vepřovým a zpracovaným masem a je vůbec největším výrobcem krmiv v zemi.
Informace o společnosti: http://cherkizovo.com/en/company/about/

Plně automatizovaný závod Kashira si můžete prohlédnout na videu: ODKAZ

O plně automatizovaném potravinářském závodu hovořil zástupce společnosti Cherkizovo Group, Alexey Suharev letos v květnu na konferenci SAP NOW v Praze. Záznam přednášky na Sabris youtube.

Kontaktní osoba pro média

Zuzana Plzenská