Úvod 5 Novinky 5 Tisková zpráva: První plně automatizovaný závod na výrobu salámů v Evropě využívá MES od Sabris

19. 9. 2019
Plně automatizovaný závod Cherkizovo Group v ruské Kašiře, pro který společnost Sabris vyvinula softwarové řešení, umožňuje 100% kontrolu kvality. IT projekt získal světové ocenění SAP Innovation Awards.

Tisková zpráva vydaná dne 19. 9. 2019.

Závod za 100 milionů dolarů by dokázal pokrýt polovinu spotřeby všech uzenin v ČR. V celé Evropě zatím neexistuje žádný jiný závod s tak vysokým stupněm automatizace masných výrobků.

Automatizace výroby má pozitivní vliv především na bezpečnost a kvalitu potravin. Všechny suroviny i postupy výroby jsou totiž neustále monitorovány. Většinu práce ve výrobní hale závodu zastává umělá inteligence, od počátečního naplánování, naskladnění suroviny, výrobu, expedici až po následné vyhodnocení.

„Sabris má dlouholeté odborné znalosti procesů v oblasti zpracování masa včetně výroby a distribuce uzenin. Vyvinuli jsme vlastní oborové řešení S2AP for Food, které podporuje napojení nejmodernějších technologií a robotických výrobních linek,“ vysvětlil Vladimír Sýkora, generální ředitel a předseda představenstva společnosti Sabris (na fotografii níže). „Jako jedni z mála dokážeme potravinářům po celém světě dodat řešení na platformě SAP ušité přímo na míru.“

Sabris V Sykora gallery big - Tisková zpráva: První plně automatizovaný závod na výrobu salámů v Evropě využívá MES od Sabris - Sabris.com

Vladimír Sýkora, generální ředitel Sabris Holding, SE

Závod v Kašiře je navržen tak, aby produkoval až 100 tun výrobků denně. Aktuálně zde pracuje téměř 200 zaměstnanců, z toho zhruba 80 přímo ve výrobě. Zbytek tvoří operátoři, technologové, příjemci surovin, odborníci na kvalitu, pomocné síly a další. Obvykle přitom závody obdobné velikosti musejí zaměstnávat zhruba 800 pracovníků.

Systém vyvinutý českou společností Sabris zajišťuje, aby mezi sebou všechna moderní robotická zařízení a technologie plynule komunikovaly. Mozkem plně automatizovaného závodu je řešení postavené na platformě SAP S/4HANA, které zajišťuje kompletní pokrytí všech procesů ve výrobě ale také finanční management či controlling. Klient tak v jednom systému pohodlně spravuje všechny informace potřebné k bezchybnému provozu závodu: od plánování, MRP, zajištění nákupu a zdrojů, přes řízení výroby, kvality i zpětné dosledovatelnosti až po expedici výrobků.

Modernizace potravinářských závodů přinese benefity také spotřebitelům. Právě průběžná kontinuální kontrola procesů ve výrobě, na rozdíl od kontroly namátkové, totiž zajišťuje plnou bezpečnost potravin. Sabris řešení pro potravinářskou výrobu využívají i přední čeští zpracovatelé masa, jako například Kostelecké uzeniny, MASO UZENINY PÍSEK, MP Krásno či ZEMAN maso – uzeniny.

O společnosti Cherkizovo

Cherkizovo Group je největším výrobcem masných výrobků v Rusku. Skupina patří mezi 3 největší hráče na trhu s drůbežím, vepřovým a zpracovaným masem a je vůbec největším výrobcem krmiv v zemi. Více na: http://cherkizovo.com

Plně automatizovaný závod Kashira si můžete prohlédnout na videu níže:

Zaujal vás článek?

Buďte s námi v kontaktu

Zhruba 1x měsíčně obdržíte pozvánku na naše akce nebo se s vámi podělíme o novinky ze světa Sabris a námi nabízených řešení. Ať vám nic neuteče!